Ontspannen belangrijker dan je denkt – de schadelijke effecten van stress!

 Stress bestrijden door ontspanning! Massage Antwerpen

Waarschijnlijk ga jij ervan uit dat je er alles aan doet om gezond en fit te blijven: je zorgt voor voldoende slaap en beweging en je probeert ongezond eten zo veel mogelijk te vermijden. Maar één belangrijk aspect zou je misschien wel eens over het hoofd kunnen zien. Ontspanning! Volgens de resultaten van een onderzoek dat in 2008 gepresenteerd werd op de jaarlijkse conferentie van de American Psychological Association te Boston heeft stress een veel grotere impact op je gezondheid dan je je vermoedelijk realiseert!

De Amerikaanse psycholoog Janice Kiecolt en haar echtgenoot Ronald Glaser, viroloog en immunoloog, voerden gedurende 20 jaar onderzoek uit naar de effecten van stress op het immuunsysteem. Zij kwamen tot een ontstellende vaststelling bij dit onderzoek op het gebied van de psychoneuroimmunologie.

Massage Antwerpen ZorgverlenerHun onderzoeksgroep bestond voornamelijk uit partners of ouders die de zorg van een echtgenoot/echtgenote of kind die lijdt aan een chronische ziekte op zich nemen. Niemand zal ontkennen dat dit een zeer stresserende opgave is. In één experiment dienden ze griepvaccins toe aan de zorgverlenende familieleden en aan een controlegroep. Ze controleerden en vergeleken vervolgens het aantal antilichamen – dit zijn proteïnen die betrokken zijn bij immuunreacties – bij beide groepen. Slechts 38% van de verzorgers reageerde met een wat beschouwd wordt als een gepaste immuunrespons in vergelijking tot de 66% van hun ‘relaxte’ tegenhangers. Dit suggereert dat het immuunsysteem van de verzorgers zijn taak niet echt naar behoren vervulde en dat er hierdoor ook een verhoogd risico is op infecties.

Als stress een effect heeft op de immuunrespons, dan betekent dit dat het ook invloed heeft op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. In een wel erg omstreden experiment in het bijzonder gaven de onderzoekers kleine insnedes in de armen van de zorgverleners. Hierbij hanteerden ze een gereedschap dat door dermatologen gebruikt wordt om huidbiopsies uit te voeren. De wonden van de verzorgers hadden 24% meer tijd nodig om te helen dan de wonden die ze toebrachten aan de niet-zorgverleners.

Oké, maar wat als verzorgen op zich de effecten van stress niet accuraat vertegenwoordigt? Het echtpaar Kiecolt-Glaser en collega’s voerden ook andere experimenten uit waarbij ze kleine letstels aanbrachten in de mond, zeer toepasselijk, van elf studenten tandheelkunde. Een keer tijdens hun zomervakantie wanneer ze zich konden ontspannen en een andere keer tijdens het najaar, enkele dagen voor een moeilijk examen. De letsels die aangebracht waren voor het examen duurden twee tot acht dagen langer om te genezen dan de zomervakantieletsels. Voor enkelen duurde het voor de examenletsels zo goed als twee keer zo lang om te genezen. Pijnlijk!

Hoe stress schade toebrengt massage antwerpen

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar professor Kiecolt gelooft ook dat stress ons immuunsysteem minder effectief maakt omdat het in wezen zelf een immuunrespons uitlokt. Ze zegt dat stress het lichaam ertoe aanzet om ontstekingsbevorderende cytokines, proteïnes die een rol spelen in het afweermechanisme, aan te maken.
Massage Antwerpen ImmuunsysteemWanneer het lichaam deze cytokines gedurende een langere periode aanmaakt – bijvoorbeeld als gevolg van langdurige stress – kunnen allerlei ongunstige dingen met je lichaam gebeuren. Het brengt niet enkel schade toe aan het lichaamseigen vermogen om infecties tegen te gaan en wonden te helen, maar chronische ontstekingen verhogen ook het risico op hartziekten, osteoporose en auto immuunziekten inclusief diabetes type 2.

Wat nog meer is, aangezien aanhoudende of langdurige stress een chronische immuunrespons veroorzaakt, kan stress ook het risico op het ontwikkelen van allerlei allergieën aanzienlijk vergroten. Wanneer er in het lichaam een chronische immuunrespons uitgelokt wordt, gaat het ook antistoffen aanmaken tegen stoffen die niet echt schadelijk zijn (zoals bijvoorbeeld pollen). In een studie die professor Kiecolt-Glaser uitvoerde in 2008, ontdekte ze dat wanneer mensen die lijden aan allergie onder grote stress komen te staan, bijvoorbeeld wanneer ze een speech moeten geven of een ingewikkeld vraagstuk moeten oplossen, hun allergie erger wordt in de loop van de volgende dag.

Gun jezelf ontspanning! Neem regelmatig een massage bij Massage Antwerpen of leer mindfulness!

Ik geef toe dat dit artikel niet onmiddellijk het effect zal hebben dat ik eigenlijk het liefst zou willen – zich zorgen maken over de effecten van stress is op zich al een stressvolle bezigheid – dus haal gewoon diep adem en laat het allemaal weer los. Ben jij vaak gestresst dan is het zeker aangewezen om niet langer te wachten met het implementeren van stressreducerende gewoontes, zoals mindfulness of regelmatig een spa bezoeken of een relaxmassage nemen.  bij

De volgende keer dat je je nog eens schuldig voelt wanneer je geniet van je luie zondag, of een dagje vrij neemt van werk zomaar voor de lol, denk hier dan aan. Je lichaam zal je ervoor belonen!!
Massage Antwerpen MasserenHeb jij last van stress en wil je onmiddellijk een boost voor je immuunsysteem. Neem dan geregeld een massage? Wil jij weten hoe je in no time in een stressvrije modus kan leven en werken, lees dan zeker dit artikel en contacteer mij over de presence methode.

Laat weten wat je vond van dit artikel.
Vond jij dit een waardevol artikel, aarzel dan niet om dit te delen.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Contacteer Massage Antwerpen.

 

Geef een reactie