Hoe Presence je leven kan veranderen

Presence, het leven net iets anders bij Massage Antwerpen

Massage Antwerpen Presence blogartikel 2De eerste keer dat ik me me zeer intens bewust werd van het NU – zoals Eckhart Tolle, voor degenen onder jullie die hem kennen, dit noemt – was toen ik in de keuken bezig was met het snijden van een ui. Alles werd ineens veel ruimer en intenser. Ik werd me bewust van het houten heft in mijn handen, het geluid van de cellen die stuk gaan door het mes dat hen doorklieft, de scherpe geur en hoe deze mijn ogen tot tranen toe prikkelde. Al de verschillende facetten van deze ervaring ervoer ik tegelijkertijd. Het had haast iets betoverends. Ik was me ook enorm bewust van mezelf, van mijn eigen bewegingen, mijn ademhaling en hoe het snijden van de ui, mij niet het minste moeite kostte. Het leek wel vanzelf te gaan. Ik hoefde er niet over na te denken. Het was haast alsof ik het niet was die de ui sneed, maar dat het gewoon een ervaring was die door mij gebeurde.

Mindfulness, voor je het weet ben je het alweer weer vergeten

Massage Antwerpen MindfulnessGelijkaardige momenten kwamen nog wel eens terug, allen met een iets andere intensiteit. Ze gingen even snel als ze kwamen en ik had er geen controle over. Ik kon het wel eens oproepen door te mediteren, maar het was toch niet hetzelfde. Dat nu, waarin het allergewoonste ineens iets heel erg mystieks kan krijgen, was voor mij niet willekeurig en op wilskracht toegankelijk. Ik trainde mezelf wel eens nadat ik een boek over mindfulness had gelezen om in dat nu te blijven. Alleen vaker dan dat ik me bewust was van wat zich afspeelde in dat nu, waren allerlei willekeurige gedachten die mijn hoofd vulden die mij ver weg hielden van het nu.

Een bijzondere ontmoeting bij massage antwerpen

In juni 2011 kwam ik een bijzondere man tegen die me iets buitengewoon deed ervaren. Hij bracht mij door zichzelf af te stemmen op 100% aanwezig zijn, Presence dus, in een staat waar er alleen maar aandacht is voor wat er zich in het moment afspeelt, een staat met nauwelijks nog gedachten. Deze ervaring had ik wel al meer gehad, mijn mystieke ervaring met de ui bijvoorbeeld, alleen ging het in enkele seconden wel heel erg diep en blijkbaar bestond er toch iets dat dit kon ‘opwekken’. Aanvankelijk was ik een beetje sceptisch. Ik vertrouwde het zaakje niet, maar mijn nieuwsgierigheid en een gezonde dosis rebellie tegen mijn eigen innerlijke kritische stem wonnen het uiteindelijk toch.

Onder gepieker zit Presence bij Massage Antwerpen

Doordat ik Reinier geregeld ontmoette, we werden al snel goeie vrienden, kwam ik steeds vaker in contact met deze staat die hij ‘Presence’ noemt. Ik was al helemaal overtuigd toen ik hem het bij anderen zag doen. Het bijzonderste was nog het skypegesprek dat hij met mijn moeder had toen hij bij mij op bezoek was. Hij bracht haar over skype, zij in de provincie Luxemburg, hij bij mij thuis in Antwerpen, in no time in een staat zonder gedachten. Mijn moeder is niet bepaald iemand met een rustig hoofd. Ze is eerder iemand van het zorgelijke type, geneigd van het ergste uit te gaan. Misschien herken je dit vaag bij jezelf? Hij bracht in haar de stilte tevoorschijn die bedolven was onder een berg routineus gepieker. Ik was danig onder de indruk. Toch bleef ik een beetje sceptisch, want net zoals bij mediteren… deze stilte blijft nooit echt lang van zodra je weer ondergedompeld wordt in de hectiek van alledag.

Stressbestendigheid en Presence kan je leren

Zelf ben ik iemand die heel erg gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Ik laat me gemakkelijk afleiden, als er teveel ineens op me afkomt, dan verlies ik mijn ‘cool’. Dwingt het leven me om meer dan ik wil te moeten multitasken dan begin ik al snel voor het minste te flippen. Ik kon mezelf niet echt stressbestendig noemen, hoewel ik dat wel eens op een cv had gezet. In ieder geval, ik streefde er enorm naar, want ik deed erg mijn best mijn leven zodanig in te richten dat ik toch zo goed als ik kon, kon blijven functioneren en de controle over mezelf houden. Ik had écht stressklachten, voelde me vaak helemaal leeg en opgeslorpt door de beslommeringen van het bestaan, voelde me vaak geleefd. Geregeld had ik ook periodes van langdurige vermoeidheid en zwaarmoedigheid.  Zo was het tenminste … voor ik de  Presence Facilitator Cursus deed.

Uit je hoofd met Presence

In deze training leer je hoe je jezelf in deze staat brengt en ook hoe je deze op anderen over brengt. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het is zo simpel als bonjour en er komt weinig zweverigs bij kijken (voor al degenen die nu al hun vooroordeel klaar hebben). Het is no-nonsense informatie die de trainier, Reinier Bosman,  geeft. Hij is electrotechnisch ingenieur van opleiding en heeft een indrukwekkend repertoire op zijn cv staan. Hij weet waar hij het over heeft.  Alleen wees gewaarschuwd, een intellectuele discussie zal je er niet moeten voeren want het gaat allemaal om het gevoel, de sensaties en de gewaarwordingen. Je “denkgeest” heb je dus eigenlijk niet nodig. Je leert er de meest vanzelfsprekende dingen vanuit een totaal ander perspectief zien. Zo zijn de meesten onder ons geneigd om voor alles logische verklaringen te zoeken. Hij nodigt uit om nu net niet te gaan verklaren, maar gewoon te ervaren. Dit maakt het leven een pak veelzijdiger ineens en wordt uien snijden plots een heel bijzondere ervaring.

Hoe Presence mijn leven heeft veranderd

Presence heeft gemaakt dat ik veel beter mijn focus kan houden, dat ik niet meer uit mijn lood wordt geslagen, dat ik mijn emoties veel beter kan managen, dat ik me veel fitter en helderder voel. Ik doe mijn werk pakken efficiënter omdat ik niet meer afgeleid Massage Antwerpen Presence blogartikelwordt. Over bijna gans de lijn voel ik me diep vredig van binnen, gekoesterd haast. Ik ben Reinier enorm dankbaar dat dit op mijn pad is mogen komen. Omdat dit zo’n diepgaande impact op mijn functioneren heeft gehad wil ik dit met zo veel mogelijk mensen delen. Daarom heb ik besloten dat ik zijn ambassadrice zal worden om dit in België en omstreken te verspreiden. Ik geef regelmatig presence ervaringsavonden, workshops en trainingen. Houd dus zeker mijn agenda in het oog.

Wil jij meer weten? Stuur mij een e-mail aan massageantwerpen@gmail.com of gebruik onderstaand formulier.

Vond jij dit een waardevol artikel, aarzel dan niet om dit te delen.

Geef een reactie